Întrebări frecvente
sau cele mai “dificile” întrebări

De-a lungul acestui timp,
de când practic fotografia de eveniment,
au apărut o serie de întrebări din partea clienţilor.
Aşadar, aici poţi citi răspunsurile mele:

Ce este un fotograf profesionist și de ce este important?

Încep seria de întrebări cu această dilemă, pentru că am observat că majoritatea oamenilor încă nu știu ce înseamnă un fotograf profesionist.

Un fotograf profesionist, pe lângă că investește în echipamentul de fotografiat și este mereu la curent cu noile tendințe, el întotdeauna investește în educație. Pune accentul pe dezvoltarea sa atât personală, cât și profesională. Un fotograf profesionist este foarte sigur pe ceea ce face și știe ce face! Așa și reușește să-ți transmită sentimentul încrederii încă din primele momente.

Ați ghicit, un fotograf amator este comod și nu are deloc inițiativă. El este de acord cu orice propunere făcută, având o oarecare indiferență.

În concluzie, un profesionist este plătit să rezolve problemele înainte ca voi să știți că le aveți! Să se asigure că evenimentul vostru va fi unul reușit!

“Nu sunt fotogenic/ă! Nu știu cum să stau la poze!”

Pentru mine este cea mai comună întrebare și… totuși pentru majoritatea oamenilor este un adevărat stres.

Cei mai mulți renunță la ideea de a angaja un fotograf profesionist pornind de la ideea că nu vor ieși bine în pozele de la nuntă de aceea, preferă să reducă pe cât posibil bugetul pentru fotograf. Ceea ce nu înțeleg majoritatea oamenilor este că, de fapt, reduc bugetul pentru calitatea amintirilor. Așa ajung majoritatea să contracteze unul nepregătit care, din păcate, va ajunge să vă lase cu gust amar la finalul nunții.

Atenție! Tocmai acest lucru face diferența dintre un fotograf profesionist și unul amator! Fotograful profesionist are grijă ca voi să ieșiti bine în poze! Pe baza comunicării și experienței mele cu voi, voi ajunge să vă cunosc astfel încât să obținem cele mai frumoase amintiri! Fotografia este un domeniu care îmbină artele vizuale, compoziția, studiul luminii, anatomia umană, dar și comunicare, psihologie și filosofie. Mă credeți când vă spun că fotografia poate fi o formă de terapie?

Oferi multe fotografii alb-negru?

Fotografia alb-negru are farmecul ei, dar nu-ți face griji, așa cum ai văzut în portofoliul meu, am foarte puține fotografii alb-negru. Într-adevăr, acest tip de fotografie îmi place enorm de mult, cu toate acestea, am observat că, de obicei, cam 10% din fotografiile făcute de mine sunt alb-negru.

În cât timp sunt gata fotografiile? 

Sunt mai mulţi factori care determină timpul livrării fotografiilor voastre: perioada de sezon, tipul evenimentului, numărul de poze, etc. Cu toate acestea, dacă trebuie să delimitez o anumită perioadă de primire a fotografiilor, aş spune că începând cu 2 săptămâni până la 3 luni. 

Câte fotografii vom primi de la nunta noastră?

Numărul de poze şi calitatea acestora diferă de la un pachet la altul, iar acest lucru este influenţat foarte mult şi de numărul de fotografi. Din experienţa mea, numărul de poze se situază între 600 şi 1400 de fotografii.

Putem primi toate pozele de la eveniment?

Este una dintre întrebările cele mai dificile pe care fotografii le primesc de la clienţi. Am grijă să amintesc acest lucru: fotograful, înainte de a prelucra fotografiile finale, face o selecţie. Elimină fotografiile greşite din punct de vedere tehnic, cele care se repetă, cele în care nu aţi ieşit bine.
În acest pas, întotdeauna mă pun în locul vostru şi aleg fotografiile astfel încât să primiți ceea ce doriți.

Putem primi fotografiile pe format RAW?

Am observat că a început să vehiculeze şi această cerere pe piaţă. În acest stadiu fotografiile nu sunt deloc suprinzătoare. Nu au efectul “wow”! Veți observa detalii urăte precum un ten neplăcut, un coş de gunoi în spate, un domn care se scarpină. Acestea sunt doar câteva exemple.

Din acest motiv, nu ofer fotografiile needitate și nici pe format RAW.

Aţi fi surprinşi ce aport aduce editarea la rezultatul final al fotografiilor voastre!

Care este diferența dintre cele două ședințe foto: Save the Date și Trash the Dress?

Înainte de a intra în detalii, vreau să amintesc că ședința foto care are loc în altă zi, ne oferă libertatea și timpul necesar pentru a încerca lucruri inedite.

Save the Date este ședința foto care se realizează înainte de nuntă. Pozele pot fi folosite pentru a-i anunța online pe prietenii și rudele voastre despre nuntă cu mult înainte de a primi invitația oficială. Un alt atuu al acestei ședințe foto este familizarea cu aparatul de fotografiat, dar și cu fotograful!

Trash the Dress este ședința foto de după nuntă care se realizează în rochia de mireasă și costumul de mire. Aceste fotografii pot fi introduse în albumul de nuntă. De cele mai multe ori, clienții noștri aleg să facă Trash the Dress din cauza timpului limitat din ziua nunții.

Oferi servicii foto-video?

Eu sunt specializată pe fotografie, dar vă pot ajuta cu recomandări pe partea de videografie. Am o listă de videografi cu care am colaborat şi totul a descurs foarte ok!

Ai nevoie de cazare? Care este costul transportului?

Dacă distanța dintre locuința noastră și locația nunții depășește 100km, atunci avem nevoie de cazare și transport. Costul transportului este de 2 lei / km.

Dacă nunta are loc în județul Cluj, atunci nu este nevoie de cazare și transport.

Care este valoarea avansului?

Valoarea avansului poate suporta mici diferențe în funcție de pachetul final ales. Ca și procent, aceasta este 20% din prețul contractului.

Poţi să ne recomanzi şi alţi furnizori?

Sigur că da! Pot să vă ajut cu mare drag! Fiind de mai bine de 8 ani în acest domeniu, am început să cunosc diferiţi furnizori. Pot să vă recomand wedding planneri, dj, formații, make-up artişti, floriști. Pot să vă ofer şi detalii despre aceştia.


Vă mulţumesc că ați avut răbdare să citiți aceste întrebări şi răspunsurile mele la ele, iar dacă nu ați găsit nici acum un răspuns la întrebările voastre, întrebați-mă!

Voi răspunde la orice întrebare!